Muzica este una dintre modalitățile prin care copiii învață despre lume încă de la o vârstă fragedă. Mai mult, bebelușii se nasc pregătiți să proceseze muzica, iar sistemele lor cognitive sunt capabile să distingă sunetele muzicale de alte sunete.
Este cunoscut faptul că experiența lor muzicală începe chiar din pântecele mamei, deoarece toate sunetele pe care le aude fătul prin lichidul amniotic au o anumită muzicalitate, iar nu puține sunt cazurile când melodiile pe care mamele le ascultau des în timpul sarcinii sunt și preferatele copiilor odată ce vin pe lume.
Încă de la naștere, părinții folosesc instinctiv muzica pentru a-și liniști copiii, pentru a-i ajuta să adoarmă, pentru a le arăta bucuria de a fi alături de ei și, de multe ori, muzica se aude în surdină atunci când fac diverse activități împreună. La rândul lor, copiii sunt atrași în mod instinctiv de muzică, iar încă de la începutul dezvoltării lor, încep să recunoască ritmul. Mai mult decât atât, copiii pot chiar să învețe cuvinte ascultând versurile melodiilor, fie ele chiar și în alte limbi, datorită capacității de a imita cu ușurință sunete.
Copiii sunt, deci, receptivi și avizi după cunoaștere, iar muzica joacă un rol benefic în dezvoltarea lor, având impact pozitiv asupra dezvoltării unei varietăți de abilități, precum motricitate, limbaj, abilități sociale, cognitive sau academice.
Studiile arată că o activitate chiar mai stimulatoare pentru creier o reprezintă cântatul la un instrument, dat fiind faptul că implică abilități motorii fine, utilizarea instrumentelor muzicale, precum și acuratețe sau creativitate.
Nu în ultimul rând, muzica este cea care îi ajută pe copii să se integreze mai bine, ea este un limbaj pe care toți îl pot vorbi, un limbaj care poate apropia oameni, indiferent de cultură, context sau principii personale!