Deși încă un subiect tabu, bullying-ul ia amploare. Ce este bullying-ul, cum le explicăm celor mici acest fenomen și, cel mai important, cum ne dăm seama dacă ai noștri copii sunt fie agresori, fie victime?
Bullying-ul se manifestă sub forma unui comportament ostil, de excludere, de umilire, care poate fi atât fizic, cât și verbal. În ciuda faptului că nu există o traducere în limba noastră, unul dintre cei mai apropiați termeni ar fi cel de ,,intimidare’’.
Această acțiune este realizată în mod repetat de către agresor, producând daune emoționale și/sau fizice. Totodată, acest fenomen poate fi inițiat fie de o persoană, fie de un grup, implicând un raport inegal de putere, dat fiind faptul că victima se află în imposibilitatea de a se apăra.
Pentru cei mici, de cele mai multe ori, exprimarea emoțiilor este încă necunoscută, iar după cum știți, este vital să comunicăm mereu deschis cu ei, astfel încât să știm ce simt și prin ce trec.
În cazul în care copilul dumneavoastră este o victimă a bullying-ului, trebuie, in primul rând, să îi explicați că nu este nimic în neregulă cu el și ca agresorul său, cel mai probabil, este nesigur pe el, neascultat de părinți sau nu știe cum să se exteriorizeze. Totodată, trebuie anunțat cadrul didactic, pentru a putea aduce la cunoștința părinților agresorului.
Pe de altă parte, dacă copilul dumneavoastră este agresorul, ulterior purtării unei discuții deschise despre motivele pentru care manifestă comportamentul deviant, trebuie să aduceți la cunoștința cadrului didactic cele întâmplate. Mai presus de atât, un astfel de comportament este un semnal cu privire la faptul că prichindelul dumneavoastră ține trăirile pentru sine, astfel că trebuie să îl stimulați, iar în cazul în care nu vă descurcați dumneavoastră, puteți apela la ajutorul unui terapeut.
Vă sfătuim să le explicați celor mici ce presupune acest fenomen, dar, mai ales, care sunt efectele sale pe termen lung, pentru că întotdeauna este bine să fim proactivi și să evităm, pe cât posibil, astfel de evenimente nefericite.
Dorim să vă punem la dispoziție și câteva materiale care v-ar putea fi utile pentru a explica celor mici ce este bullying-ul: