Nu este un secret faptul că dezvoltarea abilităților cognitive, sociale și fizice ale copiilor sunt influențate de timpul pe care aceștia îl petrec în natură, explorând! De-a lungul anilor, numeroase studii au arătat faptul că, atunci când copiii petrec mult timp jucându-se afară, sunt mai calmi, receptivi, pozitivi, toleranți, și, nu în ultimul rând, se descurcă mai bine la testele de atenție!
Mai mult, copiii care își exersează simțurile în natură, au abilități motorii semnificativ mai bine dezvoltate, cum ar fi controlul motricității fine, necesar pentru scris, coordonarea motorie și, poate cel mai important, echilibrul. Totodată, copiii cu abilități motorii bune – copiii care sunt agili, flexibili și au abilități bune de orientare spațială – sunt mai bine văzuți din punct de vedere social, fapt ce capătă o deosebită importanță mai ales în timpul adolescenței.
Joaca în aer liber și mișcarea susținută conduc, totodată, la buna dezvoltare a abilităților sociale, pe seama faptului că, atunci când sunt mici, pentru a beneficia de apartenența la grupuri, o deosebită importanță o au abilitățile lor de a fi rapizi, agili, de a ține pasul cu restul copiilor participanți la diferite activități.
Nu în ultimul rând, când petrec mai mult timp în natură, copiii își dezvoltă atenția și răbdarea, pentru că fenomenele naturale au loc relativ lent, fundamental diferit de rapiditatea pe care desenele animate, filmele sau jocurile le prezintă. Natura oferă copiilor șansa de a explora, a observa și experimenta, iar libertatea de mișcare nu trebuie îngrădită, pentru că cei mici învață, de multe ori, chiar din greșeli!
Pentru petele încăpățânate de pe hainele copiilor există tot felul de detergenți și soluții cu acțiune rapidă, pentru (aproape) orice rană există tratament, dar înlocuitor pentru voia bună și plăcerea pe care cei mici le simt cât se joacă și explorează în aer liber, nu!